RSS

Блог написи '2013' 'декември'

ИМАТЕ ПРОБЛЕМ СО ПОДВИЖНОСТА НА ЗГЛОБОВИТЕ? ТОГАШ ‘РСКАВИЦА ОД АЈКУЛА НЕКА БИДЕ ВАШ ИЗБОР

Photo: ИМАТЕ ПРОБЛЕМ СО ПОДВИЖНОСТА НА ЗГЛОБОВИТЕ?
ТОГАШ ‘РСКАВИЦА ОД АЈКУЛА  НЕКА БИДЕ ВАШ ИЗБОР ***

За разлика од другите животни, скелетот на ајкулата скоро целосно е составен од ‘рскавица. ‘Рскавицата од ајкула содржи органски соединенија кои ја надополнуваат човечката рскавица: протеини (албумини), хондроитин сулфат, калциум, фосфор и хијалуронска киселина. Таа содржи и супстанци наречени мукополисахариди кои спаѓаат во групата на карбохидрати и кои демонстрираат антивоспалителни ефекти. Клиничките и лабораториските истражувања покажуваат дека заради овие својства ‘рскавицата од ајкула ги смирува и намалува болките и отоците при остео-артритичните воспаленија и исто така ја зголемува подвижноста на зглобовите. 
Научници од Институтот за Технологија на Масачусетс во една студија објавена во 1983 година покажуваат дека ‘рскавицата од ајкулата го намалува растот на туморозното ткиво бидејки го спречува развојот на крвните садови кои го хранат туморот. 
Рскавицата од ајкула е многу корисна и за спортистите, особено за бодибилдерите бидејки помага во зајакнувањето на зглобовите кои се оптоваруваат при напорни тренинзи.
 
Примена:
 
- Студиите покажуваат дека ‘рскавицата од ајкула може со успех да се применува во превентива на настанувањето на канцер, а во некои случаи и во неговото лекување;
- Го зајакнува човековото тело и го потикнува имунитетот;
- Долготрајно ја ублажува болката и ја зголемува подвижноста на зглобовите;
- Ја храни и одржува ‘рскавицата, го намалува отокот и воспалението на коските и зглобовите и се применува за третман на воспалителните заболувања на зглобовите (ревматски артрити и остеоартрити, метереопатски заболувања);
- ‘Рскавицата од ајкула е многу корисна и за спортистите, особено за бодибилдерите бидејки помага во зајакнувањето на зглобовите кои се опроваруваат при напорни тренинзи;
- Ја зголемува отпорноста на зглобовите, тетивите, лигаментите и мускулите од повреди;
- Ја превенира остеопорозата кај жените во менопауза. 
 
www.swanson.com.mk
ПОВЕЌЕ ИНФОРМАЦИИ И НАРАЧКИ
НА ТЕЛ. 02 2 40 33 11 или 070/ 26 86 29,
02 3 221 339 РАМСТОР
043 41 22 46 КАВАДАРЦИ
031 425 705 КУМАНОВО
032 379 170 ШТИП

Производите на SWANSON може да ги побарате во -
Сите аптеки на ЕУРОФАРМ
Сите Космо - Тинекс дрогерии
и во сите подобро снабдени аптеки во Македонија

За разлика од другите животни, скелетот на ајкулата скоро целосно е составен од ‘рскавица. ‘Рскавицата од ајкула содржи органски соединенија кои ја надополнуваат човечката рскавица: протеини (албумини), хондроитин сулфат, калциум, фосфор и хијалуронска киселина. Таа содржи и супстанци наречени мукополисахариди кои спаѓаат во групата на карбохидрати и кои демонстрираат антивоспалителни ефекти. Клиничките и лабораториските истражувања покажуваат дека заради овие својства ‘рскавицата од ајкула ги смирува и намалува болките и отоците при остео-артритичните воспаленија и исто така ја зголемува подвижноста на зглобовите. 
Научници од Институтот за Технологија на Масачусетс во една студија објавена во 1983 година покажуваат дека ‘рскавицата од ајкулата го намалува растот на туморозното ткиво бидејки го спречува развојот на крвните садови кои го хранат туморот.
Рскавицата од ајкула е многу корисна и за спортистите, особено за бодибилдерите бидејки помага во зајакнувањето на зглобовите кои се оптоваруваат при напорни тренинзи.

Примена:

- Студиите покажуваат дека ‘рскавицата од ајкула може со успех да се применува во превентива на настанувањето на канцер, а во некои случаи и во неговото лекување;
- Го зајакнува човековото тело и го потикнува имунитетот;
- Долготрајно ја ублажува болката и ја зголемува подвижноста на зглобовите;
- Ја храни и одржува ‘рскавицата, го намалува отокот и воспалението на коските и зглобовите и се применува за третман на воспалителните заболувања на зглобовите (ревматски артрити и остеоартрити, метереопатски заболувања);
- ‘Рскавицата од ајкула е многу корисна и за спортистите, особено за бодибилдерите бидејки помага во зајакнувањето на зглобовите кои се опроваруваат при напорни тренинзи;
- Ја зголемува отпорноста на зглобовите, тетивите, лигаментите и мускулите од повреди;
- Ја превенира остеопорозата кај жените во менопауза.

БРУСНИЦА КАЈ УРИНАРНИ ИНФЕКЦИИ

Photo: БРУСНИЦА КАЈ УРИНАРНИ ИНФЕКЦИИ

Брусницата (Vaccinium Macrocarpon) е зимзелена грмушка која дава темноцрвени плодови и расте во шумите и планините на САД, како и во многу други региони насекаде низ светот.
Медицинската употреба на ова растение е позната со векови-индијанските народи на Американскиот континент го користеле плодот од свежа брусница за лекување на рани и изгореници, а Англичаните ја користеле зготвената брусница за лекување на различни заболувања, како што се: намален апетит, крвни болести, дигестивни и уринарни заболувања и сл.
Брусницата содржи цитрична киселина, флавоноиди, танин, антоцијанини, растителни влакна, висока концентрација на витамин Ц, витамин А и Б, калциум, фосфор и железо. Поради високата концентрација на витамин Ц таа покажува антибактериски и антиоксидантни својства и првенствено се користи за превенција и третман на инфекции на уринарниот тракт.
Антиоксидантните супстанци во брусницата се познати како проантоцијаниди кои спаѓаат во групата на антоцијанозиди. Проантоцијанидите ги превенираат инфекциите на уринарниот тракт со тоа што го спречуваат развојот на бактериите во мочниот меур. Брусницата има антибактериски, антивирален и антигабичен ефект и истражувањата покажуваат дека таа го спречува задржувањето на бактериите во организмот (посебно на E. coli, Proteus, и Helicobacter pylori- бактерија која предизвикува гастритис и чир на желудникот и дванаесетпалачното црево.)
Покрај уринарните инфекции, брусницата може да помогне и кај уринарна инконтиненција (задржување на урината), камчиња во бубрезите и инфекции кои можат да се јават при катетеризација, може да го намали нивото на LDL холестеролот во крвта како и ризикот од кардиоваскуларните и канцерогените заболувања.

Употреба: 
 
- За превенција и третман на инфекции на уринарниот тракт;
- Се препорачува кај акутен и хроничен циститис, уретритис, уринарна инконтиненција, камчиња во бубрезите;
- Го прочистува и го одржува во здрава функција мочниот меур;
- Превентивно се користи за заштита од повторувачки уринарни инфекции.

www.swanson.com.mk
ПОВЕЌЕ ИНФОРМАЦИИ И НАРАЧКИ
НА ТЕЛ. 02 2 40 33 11 или 070/ 26 86 29,
02 3 221 339 РАМСТОР
043 41 22 46 КАВАДАРЦИ
031 425 705 КУМАНОВО
032 379 170 ШТИП

Производите на SWANSON може да ги побарате во -
Сите аптеки на ЕУРОФАРМ
Сите Космо - Тинекс дрогерии
и во сите подобро снабдени аптеки во Македонија

Брусницата (Vaccinium Macrocarpon) е зимзелена грмушка која дава темноцрвени плодови и расте во шумите и планините на САД, како и во многу други региони насекаде низ светот.
Медицинската употреба на ова растение е позната со векови-индијанските народи на Американскиот континент го користеле плодот од свежа брусница за лекување на рани и изгореници, а Англичаните ја користеле зготвената брусница за лекување на различни заболувања, како што се: намален апетит, крвни болести, дигестивни и уринарни заболувања и сл.
Брусницата содржи цитрична киселина, флавоноиди, танин, антоцијанини, растителни влакна, висока концентрација на витамин Ц, витамин А и Б, калциум, фосфор и железо. Поради високата концентрација на витамин Ц таа покажува антибактериски и антиоксидантни својства и првенствено се користи за превенција и третман на инфекции на уринарниот тракт.
Антиоксидантните супстанци во брусницата се познати како проантоцијаниди кои спаѓаат во групата на антоцијанозиди. Проантоцијанидите ги превенираат инфекциите на уринарниот тракт со тоа што го спречуваат развојот на бактериите во мочниот меур. Брусницата има антибактериски, антивирален и антигабичен ефект и истражувањата покажуваат дека таа го спречува задржувањето на бактериите во организмот (посебно на E. coli, Proteus, и Helicobacter pylori- бактерија која предизвикува гастритис и чир на желудникот и дванаесетпалачното црево.)
Покрај уринарните инфекции, брусницата може да помогне и кај уринарна инконтиненција (задржување на урината), камчиња во бубрезите и инфекции кои можат да се јават при катетеризација, може да го намали нивото на LDL холестеролот во крвта како и ризикот од кардиоваскуларните и канцерогените заболувања.

Употреба: 

- За превенција и третман на инфекции на уринарниот тракт;
- Се препорачува кај акутен и хроничен циститис, уретритис, уринарна инконтиненција, камчиња во бубрезите;
- Го прочистува и го одржува во здрава функција мочниот меур;
- Превентивно се користи за заштита од повторувачки уринарни инфекции.

ОСЛОБОДЕТЕ СЕ ОД ЦЕЛУЛИТОТ – КОРИСТЕТЕ ЦИМЕТ

Photo: ОСЛОБОДЕТЕ СЕ ОД ЦЕЛУЛИТОТ  –  КОРИСТЕТЕ ЦИМЕТ

Целулитот е проблем кој влијае на 90 % од жените и долгоочекуваното пронаоѓање на лек против целулитот продолжува. Дерматолозите потврдуваат дека циметот буквално го топи целулитот. Исто така е докажано дека екстрактот од цимет го подобрува изгледот на вашата кожа.

Звучи како сон, нели? Но, дерматолозите од Универзитетот во Grenoble велат дека екстракт од цимет е еден од најефикасните отстранувачи на целулитот. Во спроведениот експериментот биле вклучени 80 жени кои го имале овој козметички проблем. А резултатите биле одлични.

Половина од учесниците биле изложени на посебни антицелулитни маски и масажи, додека остатокот од жените биле третирани со екстракт од цимет добиен од сушена кора.

Тоа се покажа дека во втората група, целулитот се намалува за 60%, а само за 10% во првата група.

Неверојатните ефекти на овој зачин се должат на богати концентрација на антиоксиданси и други корисни материи. Екстрактот од цимет ја стимулира регенеративната способност на клетките, го подобрува снабдувањето на хранливи материи и активирање на клетките. Циметот има способност да ја нормализира размената на материи во кожата, што доведува до согорување на повеќе калории и губење на тежината.
Нашиот совет е да го додадете циметот како редовен суплемент во исхраната и да уживате во ефективното отстранување на целулитот.

www.swanson.com.mk
ПОВЕЌЕ ИНФОРМАЦИИ И НАРАЧКИ
НА ТЕЛ. 02 2 40 33 11 или 070/ 26 86 29,
02 3 221 339 РАМСТОР
043 41 22 46 КАВАДАРЦИ
031 425 705 КУМАНОВО
032 379 170 ШТИП

Производите на SWANSON може да ги побарате во -
Сите аптеки на ЕУРОФАРМ
Сите Космо - Тинекс дрогерии
и во сите подобро снабдени аптеки во Македонија

Целулитот е проблем кој влијае на 90 % од жените и долгоочекуваното пронаоѓање на лек против целулитот продолжува. Дерматолозите потврдуваат дека циметот буквално го топи целулитот. Исто така е докажано дека екстрактот од цимет го подобрува изгледот на вашата кожа.

Звучи како сон, нели? Но, дерматолозите од Универзитетот во Grenoble велат дека екстракт од цимет е еден од најефикасните отстранувачи на целулитот. Во спроведениот експериментот биле вклучени 80 жени кои го имале овој козметички проблем. А резултатите биле одлични.

Половина од учесниците биле изложени на посебни антицелулитни маски и масажи, додека остатокот од жените биле третирани со екстракт од цимет добиен од сушена кора.

Тоа се покажа дека во втората група, целулитот се намалува за 60%, а само за 10% во првата група.

Неверојатните ефекти на овој зачин се должат на богати концентрација на антиоксиданси и други корисни материи. Екстрактот од цимет ја стимулира регенеративната способност на клетките, го подобрува снабдувањето на хранливи материи и активирање на клетките. Циметот има способност да ја нормализира размената на материи во кожата, што доведува до согорување на повеќе калории и губење на тежината.
Нашиот совет е да го додадете циметот како редовен суплемент во исхраната и да уживате во ефективното отстранување на целулитот.